KOSZYK JEST
PUSTY

Zakwas z buraka 500ml

CENA: 10,00 PLN
Czas wysyłki : 72 godziny
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Zakwas z buraka Polska Olejarnia
Zakwas z buraka Polska Olejarnia
Opis przedmiotu

Zakwas z buraka

Pełny witamin i probiotyków, pyszny i zdrowy zakwas z buraka z dodatkiem czosnku oraz naturalnych przypraw, które razem tworzą idealną kompozycję. Są zakwasy, które trzeba pić z zatkanym nosem i jest nasz. Smak zaskoczył wielu ;)

 

Zakwas z buraka właściwości:

  • dużo błonnika, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia
  • pomaga w odchudzaniu
  • reguluje układ krwionośny i wspiera ciśnienie krwi
  • wygasza wolne rodniki, które mogą prowadzić do chorób
  • dodaje energii i wzmacnia wydolność - coś dla sportowców
  • obniża cholesterol i reguluje przemianę materii
  • korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową
  • działa antynowotworowo
  • leczy anemię i depresję

 

Dlaczego akurat ten zakwas z buraka jest wyjątkowy?

Jest odciekiem wyciągiem z naturalnie kiszonych buraków, w których udało nam się znaleźć idealny bilans między burakami, czosnkiem i przyprawami.

Jest bez konserwantówbez octubez cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Zakwas jest niepasteryzowany, co jest bardzo ważne, bo fermentacja nie zostaje przerwana i wszystkie witaminy, mikroelementy oraz szczepy bakterii probiotycznych zostają zachowane, żeby wesprzeć Twój organizm.

 

Dawkowanie

Dorosłym zaleca się 300ml, a dzieciom od 50ml dziennie.

Osoby regularnie uprawiające sport mogą więcej. 

Przy pierwszym kontakcie najlepiej zacząć od 100m.

Powyższe zalecenia wynikają z naszych obserwacji. Każdy organizm jest inny, więc najlepiej sprawdzić na sobie w jakiej formie będzie najlepiej działał lub skonsultować się z lekarzem.

Jest też znakomitym dodatkiem do potraw, np. do barszczu.

 

Skład

Naturalny odciek z buraków kiszonych (buraki, woda, świeży czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, najlepsza sól kłodawska). 

 

Siła najlepszej jakości składników.

  • burak to warzywo - orkiestra. Zapobiega anemii. Zawiera wapń, sód, potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, A, E, B6, K. Wspiera pracę serca, obniża ciśnienie, działa antynowotworowo, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Doskonale wpływa na kondycję - coś dla sportowców!
  • czosnek, raczej go nie trzeba nikomu przedstawiać. Nie ma sensu rozpisywać się nad jego właściwościami, gdyż większość jest powszechnie znana. Wspomnieć jednak z pewnością warto o tym, że czosnek działa jak naturalny antybiotyk doskonały w zwalczaniu pospolitych infekcji, obniża ciśnienie krwi (dzięki czemu obniża ryzyko zawału czy udaru), wspomaga trawienie i ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie - a to dopiero początek listy jego dobroczynnych właściwości!
  • sól kłodawska jest wydobywana oczywiście w Kłodawie (gdzie w roku 1949 powstała umożliwiająca wydobycie na szeroką skalę kopalnia) jest z jednej strony minerałem o wysokiej czystości, a z drugiej niezwykle bogatym w popularne pierwiastki życia, jak prof. Julian Aleksandrowicz określił zestaw niezbędnych do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka mikroelementów. Dzięki ich wysokiej zawartości, nie wymaga ona - w przeciwieństwie do wielu innych dostępnych na rynku - dodatkowego wzbogacania. 

    Tak, dokładnie - te dopiski "wzbogacana sól kamienna" które znajdujecie na opakowaniach niektórych producentów to żadna  zaleta, a tylko próba usunięcia wady! Naturalnie występujące biopierwiastki wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą jednak kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm, jakich nie uświadczycie w soli rektyfikowanej czy wzbogacanej. To właśnie one wspomagają nasze czynności metaboliczne i regulują przemianę materii, zarazem odgrywając zasadniczą rolę w aktywizacji niezbędnych dla zdrowia i życia procesów enzymatycznych.

    Skład mikroelementów w soli kamiennej pochodzącej z Kłodawy mocno zbliżony jest do ich zawartości w płynach ustrojowych organizmu ludzkiego i zawiera w sobie magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen, jod i inne pierwiastki niezbędne dla codziennego funkcjonowania organizmu. 

 

Supermoc kiszenia


W dzisiejszych czasach wiele produktów dostępnych w marketach jest wysokoprzetworzonych, poddanych obróbce termicznej przez co niestety większość witamin i dobrych właściwości warzyw czy owoców zostaje utracona. Żeby tego uniknąć i skorzystać z bogactwa witamin w nich zawartego możemy jeść je na surowo, jednak nie wszystkie nam w tej formie smakują (burak, kalafior). Za to po ukiszeniu ich smak się zmienia i są dużo smaczniejsze (czasami zaskakująco - cebula, oliwki), a co więcej ich okres przydatności do spożycia znacząco wzrasta. Masz nadmiar warzyw i wiesz, że wszystkich nie zjesz? Ukiś!
Co najważniejsze - podczas kiszenia odbywa się wspaniały proces fermentacji, który zamienia cukier zawarty w warzywach i owocach na kwas mlekowy - to on jest tutaj bohaterem i sprawcą całego zamieszania. Dzięki temu zawartość cukru, a zarazem indeks glikemiczny warzyw spada i wzrasta zawartość błonnika, o który trudno w codziennym pożywieniu. Również dzięki temu procesowi pojawia się w kiszonkach ogrom bakterii probiotycznych, które odbudowują florę bakteryjną jelit, a to właśnie one są fundamentem naszego układu odpornościowego i w nich zaczynają się choroby. Warto o nie dbać!

 

To nie są zwykłe kiszonki.

Zamów, wypij, poczuj się zdrowo.

 

Wskazówki:

Seria: Zgodne z Dietą Dr Ewy Dąbrowskiej

Opakowanie: Szkło

Pojemność: 500ml

Temperatura przechowywania: 0-10°C

Termin przydatności do spożycia: 4 miesiące

Kiszonki dostępne w naszym sklepie otrzymały Certyfikat Instytutu Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej. 

Oznacza to, że produkty oznaczone znakiem Instytutu są rekomendowane i zgodne z dietą.

 

Zakwasy i kiszonki do diety Dr. Dąbrowskiej

Opinie klientów
Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Polecane produkty

6
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl