+48784850850
sklep@polskaolejarnia.plZakwas z buraka
Pełny witamin i probiotyków, pyszny i zdrowy zakwas z buraka z dodatkiem czosnku oraz naturalnych przypraw, które razem tworzą idealną kompozycję. Są zakwasy, które trzeba pić z zatkanym nosem i jest nasz. Smak zaskoczył wielu ;)
Zakwas z buraka właściwości:
Dlaczego akurat ten zakwas z buraka jest wyjątkowy?
Jest odciekiem wyciągiem z naturalnie kiszonych buraków, w których udało nam się znaleźć idealny bilans między burakami, czosnkiem i przyprawami.
Jest bez konserwantów, bez octu, bez cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Zakwas jest niepasteryzowany, co jest bardzo ważne, bo fermentacja nie zostaje przerwana i wszystkie witaminy, mikroelementy oraz szczepy bakterii probiotycznych zostają zachowane, żeby wesprzeć Twój organizm.
Dawkowanie
Dorosłym zaleca się 300ml, a dzieciom od 50ml dziennie.
Osoby regularnie uprawiające sport mogą więcej.
Przy pierwszym kontakcie najlepiej zacząć od 100m.
Powyższe zalecenia wynikają z naszych obserwacji. Każdy organizm jest inny, więc najlepiej sprawdzić na sobie w jakiej formie będzie najlepiej działał lub skonsultować się z lekarzem.
Jest też znakomitym dodatkiem do potraw, np. do barszczu.
Skład
Naturalny odciek z buraków kiszonych (buraki, woda, świeży czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, najlepsza sól kłodawska).
Siła najlepszej jakości składników.
Tak, dokładnie - te dopiski "wzbogacana sól kamienna" które znajdujecie na opakowaniach niektórych producentów to żadna zaleta, a tylko próba usunięcia wady! Naturalnie występujące biopierwiastki wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą jednak kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm, jakich nie uświadczycie w soli rektyfikowanej czy wzbogacanej. To właśnie one wspomagają nasze czynności metaboliczne i regulują przemianę materii, zarazem odgrywając zasadniczą rolę w aktywizacji niezbędnych dla zdrowia i życia procesów enzymatycznych.
Skład mikroelementów w soli kamiennej pochodzącej z Kłodawy mocno zbliżony jest do ich zawartości w płynach ustrojowych organizmu ludzkiego i zawiera w sobie magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen, jod i inne pierwiastki niezbędne dla codziennego funkcjonowania organizmu.
Supermoc kiszenia
W dzisiejszych czasach wiele produktów dostępnych w marketach jest wysokoprzetworzonych, poddanych obróbce termicznej przez co niestety większość witamin i dobrych właściwości warzyw czy owoców zostaje utracona. Żeby tego uniknąć i skorzystać z bogactwa witamin w nich zawartego możemy jeść je na surowo, jednak nie wszystkie nam w tej formie smakują (burak, kalafior). Za to po ukiszeniu ich smak się zmienia i są dużo smaczniejsze (czasami zaskakująco - cebula, oliwki), a co więcej ich okres przydatności do spożycia znacząco wzrasta. Masz nadmiar warzyw i wiesz, że wszystkich nie zjesz? Ukiś!
Co najważniejsze - podczas kiszenia odbywa się wspaniały proces fermentacji, który zamienia cukier zawarty w warzywach i owocach na kwas mlekowy - to on jest tutaj bohaterem i sprawcą całego zamieszania. Dzięki temu zawartość cukru, a zarazem indeks glikemiczny warzyw spada i wzrasta zawartość błonnika, o który trudno w codziennym pożywieniu. Również dzięki temu procesowi pojawia się w kiszonkach ogrom bakterii probiotycznych, które odbudowują florę bakteryjną jelit, a to właśnie one są fundamentem naszego układu odpornościowego i w nich zaczynają się choroby. Warto o nie dbać!
To nie są zwykłe kiszonki.
Zamów, wypij, poczuj się zdrowo.
Wskazówki:
Seria: Zgodne z Dietą Dr Ewy Dąbrowskiej
Opakowanie: Szkło
Pojemność: 500ml
Temperatura przechowywania: 0-10°C
Termin przydatności do spożycia: 4 miesiące
Kiszonki dostępne w naszym sklepie otrzymały Certyfikat Instytutu Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej.
Oznacza to, że produkty oznaczone znakiem Instytutu są rekomendowane i zgodne z dietą.
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie